Гуанта… What…?

Руку на срце, стварно још нисам чуо неко сувисло објашњење за то што примисмо ону двојицу несрећника из Гуантанама… Све се своди на то, као, ми смо показали добру вољу према Америма, па ће сад и они можда у будућности да покажу мало добре воље према нама. Није него… Па, ми последњих шеснаест година не радимо ништа друго него показујемо добру вољу према њима, али та добра воља у супротном смеру упорно изостаје. Не видим зашто би овај пут било другачије.

Да се разумемо, не мислим да би требало да се конфронтирамо, али, брате, не морамо баш ни све да испуњавамо.

А ово са двојицом типова из Гуантанама је глупо са којег год аспекта да га сагледаш. Пре свега, то је једна минорна, небитна, неважна ствар, просто не могу да верујем да ни то нисмо могли да избегнемо… Мо’ш мислити, примили смо два човека на стан, ‘рану, школовање и посао. Као да нису имали коме другом да их увале. Уосталом, као да морају да их увале икоме. Онолика земља, а нема места да удоми сопствене брљотине, ахам, да, како да не…

Елем, сам тај чин да су икога, па и нас, Амери питали да примимо њихове затворенике из Гуантанама је мизеран, безобразан, надмен и ружан. И манимо се сада оне флоскуле “може им се“, него хајде да ствари погледамо из угла сопствене свакодневице.

Дакле, овако, дружимо се и ми сами са многим људима. Неки су богати, неки сиромашни. Ако немамо тако широк дијапазон у ближем окружењу, имамо га макар на друштвеним мрежама. Можемо да замислимо да је неко међу нама и баш изузетно богат, да живи у дворцу, има велико и богато имање. Е, тај затекне неког сумњивца на свом имању и затвори га у свој подрум или шталу, негде, било где… Тамо га храни, испитује, проучава, али све то ради мимо било ког закона, само зато “што му се може“… И тај наш пријатељ у једном тренутку одлучи да пусти сумњивца, али не тако да он може да оде где хоће.

Сад долазимо до некултуре, безобразлука, бахатости… Ко би, иоле васпитан, моралан, цивилизован, и помислио на то да би сумњивца могао да ували неком свом другару…?! Изгледа да такве ствари могу да падну на памет само западној политичкој “елити“, ја не знам да би неком другом то могло да се деси.

Просто речено, није било ни морално, ни културно, ни човечно, да Америма уопште падне на памет да уопште икога питају да прими људе које ионако противзаконито држе затворене.

Да се сад осврнемо на реакцију…

Замислите да вас неки богати пријатељ пита тако нешто…? Као, “ја не знам шта ћу са тим сумњивим типом, хајде прими га ти у твој стан, нека буде код тебе…“ Супер, он не зна шта ће са њим, али жели да га утрпа код мене, међу моју породицу, децу, комшије, пријатеље… Некако сам убеђен да би свако од нас рекао, у најмању руку: “Не, хвала…“ Већина би додала и оно: “Ти ниси нормалан, бре…“

Неко ће рећи да Амери можда финансирају боравак тих људи, њихово школовање, радна места, шта год… Па, то је још бедније у људском смислу. Замислите да примите тог сумњивца у кућу, и њему неко плаћа три оброка дневно, иде на факултет, ради, док ваша деца, гладна и без новца за школовање, то гледају… И немају ама баш ништа од тога, осим Ђенке достојног обећања: “И ти ћеш то да радиш, куме, али сутра…“

Да резимирам, понуда не да је била непристојна, него нормалном мозгу никада не би ни пала на памет.

А одговор…? Па, сваки човек који имало држи не само до сопственог, него и до достојанства своје породице, морао би да је одбије… И то са гађењем.

Advertisements

2 mišljenja na “Гуанта… What…?”

  1. Врхунац идиотизма! Далеко било да нам Американци нареде да скочимо у бунар, мислим да би их у једном моменту понестало па бисмо их копали само да бисмо се у њих сручили наглавачке.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s