Мирко Дањец

Не могу да кажем да смо били нераздвојни другари. Нисмо се дружили сваки дан. Испричали би се када се видимо или при ретким међусобним посетама. Али, и то је довољно да могу да кажем да сам га одлично познавао.

Ретки су такви људи, они са којима си начисто од тренутка када први пут један другом стиснете руку. Они који пред другима не скривају ништа осим сопствене муке. Био је отворен и срдачан, без ружних мисли, без злобе. Није било ничега испод површине што би покварило слику о њему. Зато сматрам да сам га познавао одлично, јер људе који су тако непосредни или добро познајеш или их никада и не упознаш.

А познавали су га многи, верујем, скоро читав град у којем његова породица живи већ генерацијама. Могао бих да се опкладим да га нико од свих тих људи никада није видео љутитог, па чак ни нерасположеног. Увек окићен осмехом, шетао је улицама које је познавао у танчине, пре свега по људима који су у њима живели.

Са њим није могло другачије осим позитивно.

Чак ни последњих седам-осам година, откако га је начела болест која му је у великој мери променила навике и живот, није ни роптао нити се жалио на судбину, напротив. Дисциплиновано се придржавао лекарских савета и наставио да живи, пун оптимизма, исто као и пре. Једнако смо се шалили када се сретнемо, једнако је био насмејан, једнако је уживао у сваком дану проведеном са својом породицом, пријатељима и својим градом.

Био је један од оних којих ће се овај град сећати са сетним осмехом на лицу.

Био је човек међу људима, а то не може бити свако.

Тако је и отишао. Тихо. Прерано и тихо. Као да је желео да ни ми, ни његов град, то не приметимо… Као да је хтео да се нашали са нама последњи пут.

Скоро да ти је успело, друже наш…

mirko

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s