Војни рок

Имао сам пре неко вече малу, прилично бесмислену расправу о служењу војног рока.

У ствари, чак не ни о томе. Имао сам расправу о упису у војну евиденцију.

Немате појма колико су маме данас чак и против тога, против уписа у евиденцију. Плаше се да то није можда…??? (Не ради се о мами мог детета, да је одмах искључим из осумњичених, ради се о мамама уопште код нас)

Хм…?

А војни рок да им и не спомињете, какав црни војни рок, па то је већ стварно рат!

Мислим, ало…???

Ај’ да спустимо лопту на један, па после и на други ниво.

Упис у војну евиденцију не значи ништа. То је екипа која је укинула војну обавезу оставила да се прави да нека војска као ипак постоји. Онако, на папиру, док у стварности не постоји. Деца се пријаве и то је то. Не пролазе никакву обуку, немају појма ни шта је пушка, ни пиштољ, ни топ, ни било шта, не знају да рукују ничим од наведеног, и драге маме, не брините, после уписа у војну евиденцију, нико их неће звати у војску, још мање у рат.

Да се они којим случајем и појаве у рату, пре би се поубијали међусобно, јер не знају ни како се држи, ни како се закочи пушка, него што би нанели штете непријатељу.

Служење војног рока заиста јесте нешто озбиљнији ниво од уписа у војну евиденцију, али ни то ни у ком случају није рат, дајте да будемо озбиљни.

Тамо момци обично науче како се држи пушка, како се пуца, како се укопава, сакрива, јуриша, вреба, расклапа и склапа оружје, па чак (замислите) и то како се себи и другима пружа прва помоћ при рањавању. Како се чува жива глава на раменима, просто речено. Што ови који никада неће проћи војну обуку, јер се маме плаше за њихов живот, никада неће научити, па ако се икада, не дај Боже, нађу у тој ситуацији, мамина брига им ту неће бити ни од какве помоћи. Напротив.

Осим тих вештина, на служењу војног рока наша префињена “деца“ од осамнаест година често први пут науче да имају и обавезе, а не само права.

Ипак, нека пропаганда је наше данашње маме научила да дете које оде у војску има шансе да то преживи отприлике као да је отишло у рат. Кажу маме, “у војсци се много гине, не дам дете тамо“.

Извините, маме, али онда ни у ком случају немојте детету да дозволите да полаже за ауто, спречите га на сваки начин да добије возачку дозволу. Штавише, не дајте му да изађе на улицу, ни да лети авионом, јер је, ако вас нико није обавестио, смртност у саобраћају стоструко, ако не и више, већа него смртност при служењу војног рока.

Да не причамо о свим опасностима које вребају кад год то наше “дете“ изађе у град, посебно када падне мрак и сви могући пороци изађу на ту исту улицу заједно са њим.

Ако ћемо поштено, хтели ви то да признате или не, у мирнодопским условима, дете-момак заштићенији је у војсци него на улици. При том, тамо ипак научи доста корисних ствари за које смо ми, једнако наивно као данашње маме, мислили да нам никада неће требати.

Да маме и остали грађани којима је мишљење наметнуто као мамама, знају ишта о војсци, било би им драго да им синови проведу бар који месец на сигурном, далеко од ужаса дроге, криминала, саобраћајних несрећа којима су у том узрасту сваки дан изложени.

Овако, они су “мирни“, јер им дете излази по целу ноћ ту, “по комшилуку“. Нека вози и пијан, љуби га мајка, само да не иде у војску.

 

Advertisements

8 mišljenja na “Војни рок”

 1. Nažalost od ove današnje dece nema ništa. To neće ni sneg da očisti ispred kuće. Teško im uzeti lopatu u ruke… Mame i tate, videle da su se desila neka ubistva ili nesreće i to im je razlog da svoju decu ne puštaju u vojsku ali i nema redovnog služenja armije kao u naše doba. Da ne pričam o kasnim odlascima u provod i vraćanjem u ranim jutarnjim satima. To je jedna potpuno izgubljena generacija mladih. Gde će bre, oni, da ustaju rano u armiji, da se briju, marširaju, slažu krevete, uče kako smotati šatorsko krilo, a o rukovanju sa oružjem, bolje da i ne počinjem… O kopanju zaklona u vojsci, a to znači treba uzeti alat u ruke, a neće ni kući da se late, gotovo ničega.
  Tuga za jedno srpsko društvo, koje je izgubilo dušu i upropastilo generacije mlade dece.

 2. Заборављено је психичко и физичко злостављање у хорди мушких свиња које походе то свечано млатарање пушкама. Мршавог уметника и ексцентрика попут мене тамо би само натприродне моћи могле да спасу. Истина је да су млади данас далеко размаженији, али требало би увек да постоји избор јер није свако за војску, то је специфично окружење у коме, као што сам напоменуо, долази до изражаја менталитет оног најгорег просека, кретенизам гомиле.

  1. Није свако за војску,то је тачно. Ти који нису били за војску нису ни ишли у војску. “Хорда мушких свиња“ иначе није “политички коректан говор“, тако да… Нек си ми жив(а) и здрав(а) у тој гомили.

   1. Не бавим се политичком теоријом (нити планирам), али сматрам да је коректно оценити неку критичну масу као свињску.
    Проналазим обраћање у оба рода заједљивим, али то је најмање што несвињски мушкарац који препознаје мушке свиње може да очекује.
    Не верујем да је онај ко није био за војску бивао ослобођен, мог оца су послали са 18год. и 55кг и готово сам сигуран да би и мене гурнули након студија да „ојачам“ кроз садистичке вежбе и мобинг сваке врсте. Сумњам да би и сада постојао тим психолога који поред лекара утврђује ко је за војску.
    Људска врста треба да се истреби, али отмено, колективним самоубиствима или општим стерилисањем, а не путем прљавих ратова након којих увек неко преживи. Пошто ће моје некоректне жеље остати у домену фикције, онда хајде да се живи цивилизовано. Мојом „политичком некоректношћу“ у животу ван псеудонима нико није озлеђен, али зато ја јесам туђом, због чега сумњам да ћу остати здрав и жив довољно дуго.

 3. Да је војска успела да промени олош, не бисмо били сведоци оволиком страдању жена од стране истих. Претпостављам да и ратне трауме имају утицаја код неких. У сваком случају, силом се не лечи ништа, па ни лењост о којој се
  овде говори.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s