Најбоља сиротињска штрудла

Моја мајка била је сјајна куварица. Сви који су је познавали памте је по сармама, крофнама, разним питама, гибаницама, пројама и пројарама, принцес-крофнама, мекикама, супама…

За све је била мајстор.

Али, искрено, са штрудлом није умела.

Кажу да се штрудла спрема на два начина, богатунски и сиротињски. Онај богатунски је када је тесто једнако дебело као фил. Те штрудле су танке, али богатог укуса. Сиротињски начин је када је штрудла велика као хлеб, али фил је у њој танак и једва приметан.

Моја мајка је штрудлу увек спремала на овај други начин. Сиротињски. Зашто, стварно не знам, јер је свако јело правила најбоље што уме.

И ја, као и мој син, њен унук, пробали смо и ону богатунску. И, ехеј, знамо шта је добро, није до тога. Али, ону сиротињску штрудлу моје мајке волели смо више. Ко зна због чега.

Ускоро ће Ђурђевдан. Који дан иза тог празника, пре пет година, моја мајка је преминула. А тог Ђурђевдана 2016. године, припремила нам је последњи породични ручак. Као да је нешто предосетила.

И било је ту свега, како већ и иде уз празнични ручак. Највише јагњетине, наравно.

Али…

На крају је дошла штрудла.

Велика. Огромна. Крајње сиротињска. Нарасла је више него икада. Чак је и Растко био збуњен колико је вирила ван рамова тепсије. Већа од највећег хлеба.

Исекла нам је свима по парче и рекла да је понесемо кући.

Као што рекох, и Растко и ја знамо да постоји много боља штрудла него она коју је спремала моја мајка. Али није било укусније од оне чудесно велике коју смо на последњи бакин Ђурђевдан донели кући.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s