Бане

Појавио се право ниоткуд пре двадесет година, тих и ненаметљив. Готово да не знам како смо се упознали. Само је дошао, ушао у наш свет, са нама пио кафу, дружио се, одлазили смо на пиће или би једноставно свратио са друштвом. Био је досадно упоран у својој доброти. Чинио је услуге, помагао кад може и никада ништа није тражио заузврат. Радио је све то увек на неки свој, другачији, наоко неспретан, а чудновато успешан начин. Чувао је Растка кад је овај био мали, са све цигаретом у устима. Ваљао се са њим по пустом паркету нашег изнајмљеног стана, био тотално другачији од других. Гледам га много година касније, једнако лежерно, све вукући са собом ону наставничку торбу у којој никада нисам имао појма шта је носио, опет онако – у исто време и озбиљан и детињаст, шета за Маријом по парку. И опет са цигаретом.

Умео је за друге да уради све, али никад није научио да пита ништа за себе. Сећам се, давно је то било, требало је да иде у Зајечар на неку операцију и није имао чиме. А неће никога да пита да га одвезе. Не зато што се стиди, него – знате Банета – да не буде на терету. Други су ме замолили да му помогнем. И кад смо стигли тамо, гледамо Банета како улази у болницу, све снебивајући се, па се шалимо са њим како ни лекарима не би да смета.

Људи су долазили и одлазили, генерације стасавале, а Бане и ја остали у Мајданпеку. Ја одрастао овде, а он на више од пола Балкана, али чини ми се да је боље познавао овај град и људе у њему него ја. Забаци свој торбичак на леђа, подбочи га рукама, па крене од Звезде, кроз тунел и улицу липа у 6. августа, заврне до Карађорђеве и продужи ка Пемској. Ту је сместио свој свет и нашао дуго тражени мир. Са сваким нешто прокоментарише, свакоме зна цаку. Обавезно и нама добаци нешто док пролази испод наше терасе. Од свих градова из којих нам је стигао, Бане се задржао баш овде. Некако су се нашли, он и Мајданпек. И један и други пуни разних светова, култура, богатстава која крију у себи, а оба скрајнута на крај атласа, на крај свих цивилизација и историја. Као два мигранта које нико не разуме.

И онда, кажу… Јаве…

Умро Бане. Тек тако, одједном…

Прво не верујемо. Па онда и даље не верујемо. После почнемо да јављамо другима…  Што је више јављамо, Банетова смрт све више постаје истина.

Боба позове Растка да му каже, а он већ зна… Београд зна. Беч зна. Темишвар зна. Сви Расткови другови већ знају. Његови ђаци знају, ми знамо, Мајданпек зна. Сви знамо да је наш историчар Бане уснуо свој последњи сан у царском граду Нишу.

Зашто тамо, Бане, зашто не у свом Мајданпеку? И као да га гледам како каже оно његово, “ма, пусти“, одмахне руком и погледа горе и у страну. Као да није важно, да није ништа. А у ствари, знамо те, Бане, опет ниси хтео да сметаш.

Нећемо тако, Бане. Заволели смо те, постао си наш, а наши не сметају. Зато смо те довели овде, да заувек останеш са нама. Да опет забациш онај твој торбичак и да кренеш испочетка… Од Звезде, кроз тунел, улицом липа и тако редом… Да сваком добациш понешто и стигнеш тамо где праведни почивају.

5 mišljenja na “Бане”

  1. Ćutim svih ovih dana otkako sam čula, probam da otcutim ili otpevam tugu…ali cekala sam, izgleda, tvoj tekst da mogu da isplacem sve sto mi stoji na srcu. I sve odlaske, neizgovorene zahvalnosti na ljudima koji su bili svakodnevica, kao tunel,Ulica lipa i omorike u parku …sve nešto dobro se podrazumeva, i ne izgovori kad treba….Hvala što govoriš u ime nas koji ćutimo,plačemo,mislimo,pevamo………………

    1. Отпевај нешто… Пријало би нам мало песме у свим овим тишинама и шапатима којима се крећемо кроз ове дане. А и Бане би то поздравио на свој начин.

  2. Jao Dejane. Baš tako, baš teško. Svima.I onaj njegov iskren osmeh. Prvo osmeh, pa sve ostalo. Slaviša je kriv za sve…On je hteo da volimo Baneta. I mi smo ga voleli.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: