Кутија

Невештим прстима бришем прашину са кутије прошлости. У нека прадавна времена у њој су биле нове ципеле. Мајчине, очеве, Бог свети зна чије. Да ли су за кишу или суво време…? Не знам. Мене још није ни било на овом свету када су их донели из продавнице.

Избледеле су све ознаке. Остала је само чудесно зелена боја картона који својом необичном тврдоћом сведочи о давнинама из којих долази. Кутија је мање више, налик на већину “фото-албума“ радничке класе из тог доба.

Некада је била препуна фотографија. Црно-белих, у колору, оних мање успелих које личе на сиво-беле или на бледо-смеђе. На њима познатих и мање познатих лица и крајолика, избледелих од година и заборава. Картона на којим су штампане увек конкавно удубљених, никад конвексно испупчених, као да се слике стидљиво повлаче пред надолазећим новим светом и новим људима са којима се срећу.

Волео сам да посматрам та лица, све те пажљиво припремљене и намештене анфасе из доба када је фотографисање било врло значајна ствар. Мајка је вадила Кутију само важним датумима. О празницима или нечијим рођенданима, када стигне писмо или телефонски позив од некога са фотографија.

Данас, готово да је и не отварам. Ни празницима, ни другим данима. Наследио сам је полупразну. Многих лица више нема. Нестала су у једној (не)очекиваној плими разочарања проузрокованог ко зна чиме. Вероватно старошћу и осећајем заборављености.

Данас се то каже – идеш на “блок“. И схвата се углавном олако, јер “блок“ се може и повући, заједно са фотографијама. А добар део фотографија из мале зелене кутије за ципеле “блокирано“ је заувек. Више их нема. Не постоје.

Ипак, постоји та кутија за ципеле. Синоћ смо је позвали у помоћ, протрљали је бришући прашину, и нашли неке фотографије које је Растко тражио за неки пројекат који ради.

Делује ми једнако чудесно као некад, кад сам био мали. Гледам је и мислим се, или је у њој једном давно била Пепељугина ципелица, или је сама кутија Аладинова лампа.

3 mišljenja na “Кутија”

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: